بهترین کاردرمانی در کرج:جوش صورت و راههای درمان جوش و علائم آن
جوش صورت و جای جوش یکی از دشمنان اصلی زیبایی در افراد است که به شدت موجب تضعیف اعتماد بنفس میشود.
بسیاری از افراد، مخصوصا خانمها حساسیت زیادی نسبت به صاف بودن پوست صورت خود داشته و این موضوع را یکی از بخشهای مهم و موثر در زیبایی و داشتن اعتماد به نفس میدانند. بنابراین دائما به دنبال راههای مختلف برای از بین بردن جوش صورت یا جای جوشها هستند.
جوش چیست؟
جوش که در اصطلاح پزشکی به عنوان آکنه شناخته می شود یک بیماری التهابی و مزمن پوستی است که اکثر اوقات خطرناک نیست و فقط از نظر زیبایی برای فرد مشکل آفرین خواهد بود.
علت به وجود آمدن جوش چیست؟
پوست ما دارای منافذی است که از زیر به تعدادی غدد چربی متصل اند. این غدد مایع چربی به نام سبوم را ترشح می کنند که از طریق این منافذ به سطح پوست راه پیدا میکنند. زمانی که به هر دلیلی اعم از چرک و عفونت، عدم رعایت بهداشت و… این منافذ پوستی بسته شوند ترشحات غدد چربی، زیر پوست تجمع پیدا میکنند و خود را به صورت جوش صورت یا جاهای دیگر بدن نشان میدهند.
بروز جوش صورت در چه زمانی و در چه افرادی شایعتر است ؟
از نظر سنی جوش اغلب در سنین بلوغ رخ میدهد؛ زیرا در این سنین فعالیت غدد چربی بیشتر از سایر گروه های سنی است ولی به طور کل احتمال وقوع جوش در همهی سنین وجود دارد.
غددی که در زیر پوست وجود دارند و چربی تولید میکنند توسط هورمو های مردانه که از غدد فوق کلیوی هم در مردان و هم در زنان تولید میشود، تحریک میشوند.
عوامل دخیل در بروز جوش
عوامل مختلفی همچون ژنتیک، هورمونها، سبک زندگی و رژیم غذایی در بروز جوش دخیل هستند.
ژنتیک
ژنتیک نیز در بروز جوش نقش مهمی دارد ولی به طور قطعی تعیین کننده نیست. به این معنی که اگر پدر و مادر یا خواهر یا برادر شما در طول زندگیشان دورههای زیادی بوده که با جوشهای مختلف درگیر بودهاند، احتمالا این مشکل گریبانگیر شما نیز خواهد شد ولی این موضوع قطعی نیست.
هورمون
اغلب زمانی که بدن فرد از تعادل هورمونی خارج میشود، جوش ها را میبینیم. مثلا این حالت را در نوجوانان میبینیم که چون تعادل هورمونی در بدنشان به هم ریخته، افزایش تولید هورمونها باعث تحریک غدد چربی زیر پوست میشود در نتیجه چربی بیشتری تولید میشود و این افزایش ترشح چربی روی پوست سبب بسته شدن منافذ پوست شده و بروز آکنه را تشدید میکند.
علت دیده شدن جوش در خانم ها نیز اغلب به دلایل هورمونی است مثلا در طول سیکل جنسی قبل از قاعدگی جوشهای چرکی میزنند یا در دوران بارداری از بروز جوشهای فراوان شکایت دارند.
یکی دیگر از دلایل هورمونی مسبب ایجاد جوش، استفاده از اندروژنخارجی است که معمولا از طریق برخی داروها وارد بدن میشوند.
سبک زندگی
آلودگی هوا، استرس و فشار روانی، لوازم آرایشی نامناسب از جمله عواملی هستند که سبب بروز جوش در افراد میشوند.
رژیم غذایی
استفاده از غذاهای ناسالم همچون فست فودها و غذاهای پرچرب و غذاهای پر شکر سبب بروز آکنه میشود. همچنین افرادی که بیش از حد از لبنیات استفاده میکنند نیز بیشتر دچار جوش میشوند.
انواع جوش
جوش های سر سفید: جوش های بسیار کوچکی هستند که در زیر سطح پوست باقی میمانند.
جوش های سر سیاه: جوش هایی سیاه رنگ هستند که واضحا بر روی سطح پوست ظاهر میشوند.
پاپول: برآمدگیهای بسیار کوچک و صورتی رنگ که بر روی سطح پوست مشاهده میشوند.
پوستول: اندکی بزرگ تر از پاپول هستند و بر روی سطح پوست شکل میگیرند. پایهی آن ها قرمز بوده و بر روی آن چرک و عفونت سوار میشود.
ندول: ندول ها از پوستول هم بزرگ تر هستند. بر روی سطح پوست شکل میگیرند ولی به اعماق پوست نیز راه پیدا کردهاند و سفت و دردناک هستند.
کیست: کیسههایی پر از چرک بر روی سطح پوست، که بسیار دردناک هستند.
درمان های جوش و آکنه
درمانهای مختلفی برای از بین بردن جوش صورت و دیگر قسمتهای بدن وجود دارد که این درمانها شامل درمانهای خانگی و سنتی و نیز درمانهای دارویی میشوند.
درمان های دارویی جوش صورت
این درمانها بسته به این که جوشها تا چه حد شدید و مقاوم هستند از درمان های خفیف و قوی استفاده می کنند در حالت های خفیف از داروهایی چون رزورسینول (Resorcinol)، بنزوئیل پروکساید (Benzoyl Peroxide)، سالیسیلیک اسید (Salicylic Acid)، سولفور، رِتین – آ، آزلایک اسید (Azelaic Acid) استفاده میشود.
برای درمان جوشها در حالتهای متوسط تا شدید میتوان از روشهای زیر استفاده کرد:
– تزریق کورتیکواستروئیدها
– آنتی بیوتیکهای خوراکی
– قرصهای ضد بارداری خوراکی
– ایزوترتینوئین
– داروهای ضد میکروبی موضعی
درمان های خانگی و سنتی برای از بین بردن انواع جوش صورت شامل موارد زیر هستند:
- آب لیمو
- آب لیمو و نمک
- جوش شیرین
- آلوئه ورا
- هاماملیس (فندق افسونگر)
- کره شیا
- خمیر دندان
- عسل
- سرکه سیب
- آسپرین خورد شده
- چای
- سیر
- دادن بخار روی پوست
چگونه از جوش زدن جلوگیری کنیم
- صورت تان را با آب ولرم و صابون ضد جوش و مخصوص صورت شست وشو دهید البته نباید این کار را بیش از دو بار در روز انجام دهید.
- از به شدت خاراندن پوست صورت و ترکاندن جوش ها خودداری کنید زیرا این کار باعث پخش شدن عفونت و گسترش آکنه به قسمت های سالم پوست میشود.
- دستهایتان را مخصوصا قبل از استفاده از انواع کرم، لوازم آرایش و لوسیون با مواد شوینده خوب بشویید.
- تا حد امکان کمتر از مواد آرایشی استفاده کنید، زیرا این مواد موجب بسته شدن منافذ پوست و تشدید آکنه میشوند.
- در صورت استفاده از لوازم آرایشی، حتما قبل از خواب صورتتان را به خوبی و کامل شست و شو دهید.
- طولانی مدت در معرض نور خورشید قرار نگیرید.
- به مقدار کافی آب بنوشید.
منابع